Boka Simskola / Babysim KLICKA här
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Järfälla Simsällskap
Simidrott

Babysim

För barn 3-24 månader

(Barnet måste vara minst 3 månader gammal, väga minst 4kg och ha läkt navel)

Kontakt: simskola@jarfallasim.org

I Multibassängens varma vattnet får barnet tillsammans med sin vårdnadshavare en mysig, rolig och viktig start på sin vattenvana.

Du som vårdnadshavare är under lektionerna aktiv i vattnet då ditt barn får en positiv första kontakt med vattnet för att utvecklas. Babysim är under lek och utan prestationkrav.

Under ledning av instruktör stimuleras ditt barn till att träna sin motorik i vatten och får röra sig fritt i din famn.
Ni handleds till olika övningar och tips så att badstunden blir kul och lärorik.

Till en början rör sig barnet med mer reflexmässiga rörelser, men sen till mer medvetna rörelser på så sätt utvecklar sin vattenvana och vattensäkerhet redan från tidig ålder. All verksamhet utgår från barnets mognad. Alla barn är olika. 

 

Babysim 3-7 mån - Blå             Förkunskaper: Inga. Läkt navel, väger 4kg eller mer

                                                     Mål: Att bli en trygg förälder och kunna grundgreppen

                                                     Antal ggr: 8, ca 20min i vattnet

 

Babysim 7-12 mån – Blå          Förkunskaper: Inga. Läkt navel, väger 4kg eller mer

                                                     Mål: Att bli en trygg förälder och kunna grundgreppen

                                                     Antal ggr: 8, ca 20min i vattnet

 

Babysim  7-12 mån - Grön      Förkunskaper: Gått Blå nivå

                                                     Mål: Att få ett tryggt barn i vattnet som kan dyka

                                                     Antal ggr: 8, 30 min i vattnet

 

Babysim  12-17 mån - Grön    Förkunskaper: Gått Blå och Grön nivå

                                                    Mål: Att få ett tryggt barn i vattnet som kan dyka

                                                    Antal ggr: 8, 30 min i vattnet

 

Babysim  12-24 mån - Gul       Förkunskaper: Gått Grön nivå 12-17 mån

                                                     Mål: Utveckla tidigare övningar samt introducera nya.

 

                                                     Antal ggr: 8, 30 min i vattnet

Minisim

För barn mellan 2-4 år.

Kontakt: simskola@jarfallasim.org

 

I minisim lär vi barn och föräldrar vattenvana genom olika övningar och lek. God vattenvana är grunden till simkunnighet.

Genom att använda barnets energi och glädje kan de små barnen lära sig att simma.

Minisim ska stimulera barnets utveckling och skapa medvetenhet om kroppsläget i vatten och respekt för vattnet.

Då minisim anpassar sig efter barnets motoriska mognad så börjar vi med de simsätt som har de enklaste rörelsemönstren och som är lättast att koordinera.

Barnets första simsätt blir då vanligtvis crawl eller ryggsim men på minisim försöker vi ge en introduktion i grunderna för de fyra simsätten.

Sim & Lek (SOL-grupper)
För barn mellan 4-7 år
Kontakt: simolek@jarfallasim.org

I Sim&lek-grupperna introducerar vi till Simning som idrott och fokuserar på att utveckla vattenvana. Sim & lek´s grundläggande fokus är att utveckla barnens vattenvana för att få de att känna sig trygga och orädda i vattnet utan flythjälpmedel.
I Sim&Lek simmar barnen termin efter termin med förhoppningen om att vilja ha simning som idrott så länge som möjligt. 
Under de första terminerna i Sim&Lek lär sig barnen att få kontroll i vattnet genom grundläggande och lekfulla övningar och introduceras till simning genom sånglekar och ramsor. 
När barnen känner sig trygga och har god kontroll i vattnet börjar vi i de högre nivåerna öka fokusen på teknikövningarna.
Vi startar med simsätten ryggsim och frisim. Grunderna i dessa simsätt påminner om varandra, det ena på rygg och det andra på mage.

Vår förhoppning är att skapa ett långsiktigt intresse för simning och att även i de högre nivåerna vilja fortsätta vara med och representera Järfälla Simsällskap som Idrottsförening. 
 
Sim&Lek-grupperna leds av Ungdomstränare och Föräldraledare 1dag/veckan. 
Der går över 200st barn i Sim&Lek. 

Sim & lek är uppdelad i tre nivåer: Blå, Grön och Gul.

Sim & Lek Blå
Här utvecklar barnen sin grundläggande vattenvana och intresse för simning och fysik aktivitet i vatten.
Här läggs grunden för utvecklingen av motoriska färdigheter i vatten.
I den blå nivån övar simmaren att hoppa från kanten, doppa huvudet, glida med ansiktet nedåt och att flyta på rygg.

Sim & Lek Grön
Här vidareutvecklas grundläggande rörelsefärdigheter genom kroppskännedom och kroppskontroll.
Här utvecklas även generella motoriska färdigheter genom att stimulera till daglig fysisk aktivitet med målet att simma 5m crawl och 5m ryggsim. 

Sim & Lek Gul

Här vidareutvecklas simmaren i de två simsätten frisim (crawl) och ryggsim med målat att simma 10m crawl och 10m ryggsim.

 

 

Teknikskola

För barn mellan 6-9 år.

Kontakt: simskola@jarfallasim.org

Nu har simmaren klarat alla steg på Sim & Lek och är redo för mer simliknande övningar. Det finns två nivåer i teknikgrupperna. Alla teknikgrupper tränar två gånger i veckan.

 

Teknik A-C...

Här jobbar vi bland annat med simsättsmärke Frisim, grunderna i bröstsim, simsättsmärke Fjäril (ben) samt Bronsplakett ryggsim. På denna nivå är det frivilligt att tävla i vår egen simtävling Lövets minne. 

 

Här kliver man som förälder in i vårt föräldraengagemang som innebär fyra ideella klubbinsatser per år. De olika föräldraengagemangen vi har är tävlingsfunktionär, tävlingssekretariat, evenamangsgruppen, styrelse- o kommittéarbete eller hjälptränare till barnets grupp.

 

Teknik 1-3.....

Vi simmar vidare från ovanstående teknikgrupper med siktet mot simsättsmärke Bröstsim, Bronsplakett frisim, Silverplakett ryggsim och simsättsmärke Fjärilsim. På denna nivå tävlar alla på Lövets minne och knattetävlingar runt om i Stockholm. 

 

Även här har vi föräldraengagemang som innebär fyra ideella klubbinsatser per år.

Medleyskola

För barn mellan 8 och uppåt

Kontakt: simskola@jarfallasim.org

Nu har simmaren lärt sig grunderna för simträning i teknikskolan och är redo för medleyskolan.

Medley A-C

Här jobbar vi Bronsplakett (samtliga delar), Silverplakett ryggsim/frisim, simsättsmärke fjärilsim (samtliga delar). Simmaren tävlar på 50 meters sträckor på ryggsim, frisim och bröstsim samt är med på inbjudningstävlingar cirka 2 gånger per termin. De tillkommer även träningsläger på  två nätter, en gång per termin. Medley A-C tränar 2-3 gånger i veckan.

Medley 1-3

Här jobbar vi mot Silverplakett (Samtliga delar), Guldplakett (valda delar). Vi tävlar Lövets minne och Knattecuper runt om i Stockholm. Vi åker på läger 2 nätter, 1 ggr/termin. Vi tävlar på 50-100m sträckor. Medley 1-3 tränar 3 gånger i veckan.

Medley 4

Detta är vår träningsgrupp. Här jobbar vi fortfarande mot de fyra simsätten. Vi jobbar vidare mot Silverplakett (samtliga delar). Simmarna kan tävla på Lövets minne om de vill. Medley 4 tränar 2 gånger i veckan. När simmaren är mellan 13-14 år erbjuds dem att utbilda sig till simtränare i klubben. Utbildningen sker först och främst internt.

 

Föräldraengagemang krävs, 4ggr per år.

Terminsimskola (terminsvisa kurser)

För barn mellan 5-13år.

Kontakt: simskola@jarfallasim.org

Har man missat att anmäla sitt barn till Sim & Lek kön 0-4 år, är det hit man skall anmäla sitt barn.

Nivåer: Baddaren, Sköldpaddan, Bläckfisken, Pingvinen Silver, Pingvinen Guld, Guldfisken och till sist Hajen. Mer information om nivåer på simskola hittar ni under "Nivåer simskola".

 

Pågår 1ggn/vecka under terminerna, vanligtvis mellan januari-maj samt september-december. Aktiv anmälan krävs till varje termin.

Simskolans första nivåer handlar om att ge barnen en vattenvana som gör att de känner sig trygga i vattnet utan flythjälpmedel samt en grundläggande bålstabilitet. Det är just bålstabiliteten som är grunden i de fyra simsätten (frisim, ryggsim, fjäril och bröstsim). Övningarna stegras med nivåerna där målet med Hajen är 100 meter Medley (25m av varje simsätt) samt att prova på att tävla om man vill.

När Hajenutmärkelsen har uppnåtts eller tränarna anser att de är redo, har vi en ny nivå som heter Hajen Avancerad. Här tränar man 2 ggr i veckan och meterantalet under träningen ökar. Hit rekommenderas barn som vill börja träna o tävla.

 

Har barnet aldrig gått en simskola tidigare hos oss är det viktigt att få grunderna som de missat i tidigare nivåer. Lägg fokus på förkunskaperna hellre än målen. Viktigt att barnen hamnar på rätt nivå för att tränarna skall kunna göra övningarna för respektive nivå.

 

För barn mellan 10-13år.

För de lite äldre barnen (10-13år) som inte har gått hos oss tidigare men har klarat simkunnighetsmålet i skolan (200meter) och vill prova på simning så har vi Medleykurs. Där vi går igenom grunderna i alla simsätt från grunden men i snabbare takt än i våra nivåer Baddaren - Hajen.

 

I Terminsimskolan har vi inget föräldraengagemang. Terminsavgiften är då högre.

Intensivsimskolor på lov

    För barn mellan 5-13år.

Simskola erbjuds oftast varje dag under en viss period under Jul-, Påsk- och Sommarlov.

Det är just bålstabiliteten som är grunden i de fyra simsätten (frisim, ryggsim, fjäril och bröstsim). Övningarna stegras med nivåerna där målet med Hajen är 100 meter Medley (25m av varje simsätt).

Har barnet aldrig gått en simskola tidigare hos oss är det viktigt att få grunderna som de missat i tidigare nivåer. Lägg fokus på förkunskaperna hellre än målen. Viktigt att barnen hamnar på rätt nivå för att tränarna skall kunna göra övningarna för respektive nivå.

 
Våra Sponsorer
Sociala medier Simning
Sociala medier Konstsim
Stöd Järfälla Simsällskap