Boka jullovsimskola - klicka här!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Järfälla Simsällskap
Simidrott

Babysim

För barn 3-24 månader

(Barnet ska vara 3 mån från beräknat födelsedatum, ha läkt navel och väga minst 4 kg)

Kontakt: simskola@jarfallasim.org

I det varma vattnet får barnet tillsammans med vuxen (förälder) en mysig, rolig och viktig start på sin vattenvana.

Det gäller att Du som förälder är aktiv så ditt barn får en positiv kontakt med vattnet och utvecklas. Babysim är under lek och utan prestation.

Under ledning av instruktör stimuleras barnet att träna sin motorik där de kan röra sig fritt. Ni handleds till olika övningar och tips så att badstunden blir kul och lärorik.

Till en början rör sig barnet med mer reflexmässiga rörelser, men sen till mer medvetna rörelser och då utvecklar sin vattenvana och vattensäkerhet redan från tidig ålder.

All verksamhet utgår från barnets mognad.

 

Babysim 3-7 mån - Blå             Förkunskaper: Inga. Läkt navel, väger 4kg eller mer

                                                     Mål: Att bli en trygg förälder och kunna grundgreppen

                                                     Antal ggr: 8, ca 20min i vattnet

 

Babysim 7-12 mån – Blå          Förkunskaper: Inga. Läkt navel, väger 4kg eller mer

                                                     Mål: Att bli en trygg förälder och kunna grundgreppen

                                                     Antal ggr: 8, ca 20min i vattnet

 

Babysim  7-12 mån - Grön      Förkunskaper: Gått Blå nivå

                                                     Mål: Att få ett tryggt barn i vattnet som kan dyka

                                                     Antal ggr: 8, 30 min i vattnet

 

Babysim  12-17 mån - Grön    Förkunskaper: Gått Blå och Grön nivå

                                                    Mål: Att få ett tryggt barn i vattnet som kan dyka

                                                    Antal ggr: 8, 30 min i vattnet

 

Babysim  12-24 mån - Gul       Förkunskaper: Gått Grön nivå 12-17 mån

                                                     Mål: Utveckla tidigare övningar samt introducera nya.

 

                                                     Antal ggr: 8, 30 min i vattnet

Minisim

För barn mellan 2-4 år.

Kontakt: simskola@jarfallasim.org

I minisim lär vi barnen vattenvana genom olika övningar och lek. God vattenvana är grunden till simkunnighet.

Genom att använda barnets energi och glädje kan de små barnen lära sig att simma.

Minisim ska stimulera barnets utveckling och skapa medvetenhet om kroppsläget i vatten och respekt för vattnet.

Då minisim anpassar sig efter barnets motoriska mognad så börjar vi med de simsätt som har de enklaste rörelsemönstren och som är lättast att koordinera.

Barnets första simsätt blir då vanligtvis crawl eller ryggsim men på minisim försöker vi ge en introduktion i grunderna för de fyra simsätten.

Sim & Lek
För barn mellan 4-6 år
Barnen börjar i vår Sim & Lek verksamhet på hösten det året barnet fyller 4. Vi kallar barn som står i vår Sim & Lek kö. I Sim & Lek strävar vi efter att ha så jämna grupper som möjligt
Sim & lek handlar om att ge barnen en vattenvana som gör att de känner sig trygga i vattnet utan flythjälpmedel samt en grundläggande bålstabilitet. Det är just bålstabiliteten som är grunden i de fyra simsätten (frisim, ryggsim, fjäril och bröstsim). Sim & lek förbereder barnen inför vidare simträning. Första terminerna är det mycket lära genom lek. Korta övningar blandat med sånglekar och ramsor. Sedan ökar fokusen på teknikövningarna mer och mer. Vi startar med simsätten ryggsim och frisim. Grunderna i dessa simsätt påminner om varandra, det ena på rygg och det andra på mage. Sim & lek finns i tre nivåer, blå, grön och gul.
Sim & Lek Blå
Barnet blir vattenvant och grundlägger ett intresse för simning som fysik aktivitet. Här läggs grunden för en hälsosam utveckling av generella motoriska färdigheter genom att stimulera till daglig fysisk aktivitet.
Sim & Lek Grön
Här utvecklas grundläggande rörelsefärdigheter genom kroppskännedom och kroppskontroll. Här utvecklas även  generella motoriska färdigheter genom att stimulera till daglig fysisk aktivitet.
Sim & Lek Gul

Här får simmaren en grundläggande teknik i de två simsätten frisim (crawl) och ryggsim.

Teknikskola

För barn mellan 6-9 år.

Kontakt: simskola@jarfallasim.org

Nu har simmaren klarat alla steg på Sim & Lek och är redo för mer simliknande övningar. Det finns två nivåer i teknikgrupperna. Alla teknikgrupper tränar två gånger i veckan.

Teknik A-C

Här jobbar vi bland annat med simsättsmärke Frisim, grunderna i bröstsim, simsättsmärke Fjäril (ben) samt Bronsplakett ryggsim. På denna nivå är det frivilligt att tävla i vår egen simtävling Lövets minne. 

Teknik 1-2

Vi simmar vidare från ovanstående teknikgrupper med siktet mot simsättsmärke Bröstsim, Bronsplakett frisim, Silverplakett ryggsim och simsättsmärke Fjärilsim. På denna nivå tävlar alla på Lövets minne och knattetävlingar runt om i Stockholm. 

 

Medleyskola

För barn mellan 8 och uppåt

Kontakt: simskola@jarfallasim.org

Nu har simmaren lärt sig grunderna för simträning i teknikskolan och är redo för medleyskolan.

Medley A-C

Här jobbar vi Bronsplakett (samtliga delar), Silverplakett ryggsim/frisim, simsättsmärke fjärilsim (samtliga delar). Simmaren tävlar på 50 meters sträckor på ryggsim, frisim och bröstsim samt är med på inbjudningstävlingar cirka 2 gånger per termin. De tillkommer även träningsläger på  två nätter, en gång per termin. Medley A-C tränar 2-3 gånger i veckan.

Medley 1-3

Här jobbar vi mot Silverplakett (Samtliga delar), Guldplakett (valda delar). Vi tävlar Lövets minne och Knattecuper runt om i Stockholm. Vi åker på läger 2 nätter, 1 ggr/termin. Vi tävlar på 50-100m sträckor. Medley 1-3 tränar 3 gånger i veckan.

Medley 4

Detta är vår träningsgrupp. Här jobbar vi fortfarande mot de fyra simsätten. Vi jobbar vidare mot Silverplakett (samtliga delar). Simmarna kan tävla på Lövets minne om de vill. Medley 4 tränar 2 gånger i veckan. När simmaren är mellan 13-14 år erbjuds dem att utbilda sig till simtränare i klubben. Utbildningen sker först och främst internt.

Terminsimskola

För barn mellan 5-13år.

Kontakt: simskola@jarfallasim.org

Har man missat att anmäla sitt barn till Sim & Lek kön 0-4 år, är det hit man skall anmäla sitt barn.

Nivåer: Baddaren, Sköldpaddan, Bläckfisken, Pingvinen Silver, Pingvinen Guld, Guldfisken och till sist Hajen. Mer information om nivåer på simskola hittar ni under "Nivåer simskola".

Pågår 1ggn/vecka under terminerna, vanligtvis mellan januari-maj samt september-december. Aktiv anmälan krävs till varje termin.

Simskolan handlar om att ge barnen en vattenvana som gör att de känner sig trygga i vattnet utan flythjälpmedel samt en grundläggande bålstabilitet. Det är just bålstabiliteten som är grunden i de fyra simsätten (frisim, ryggsim, fjäril och bröstsim). Övningarna stegras med nivåerna där målet med Hajen är 100 meter Medley (25m av varje simsätt).

Har barnet aldrig gått en simskola tidigare hos oss är det viktigt att få grunderna som de missat i tidigare nivåer. Lägg fokus på förkunskaperna hellre än målen. Viktigt att barnen hamnar på rätt nivå för att tränarna skall kunna göra övningarna för respektive nivå.

Intensivsimskolor på lov

    För barn mellan 5-13år.

Simskola erbjuds oftast varje dag under en viss period under Jul-, Påsk- och Sommarlov.

Det är just bålstabiliteten som är grunden i de fyra simsätten (frisim, ryggsim, fjäril och bröstsim). Övningarna stegras med nivåerna där målet med Hajen är 100 meter Medley (25m av varje simsätt).

Har barnet aldrig gått en simskola tidigare hos oss är det viktigt att få grunderna som de missat i tidigare nivåer. Lägg fokus på förkunskaperna hellre än målen. Viktigt att barnen hamnar på rätt nivå för att tränarna skall kunna göra övningarna för respektive nivå.

 
Våra Sponsorer
Sociala medier Simning
Sociala medier Konstsim
Stöd Järfälla Simsällskap