Boka Simskola / Babysim KLICKA här
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Järfälla Simsällskap
Simidrott

Vad är konstsim?

Konstsim är en sport vars innehåller många olika delar som går att likna och hämtas ifrån andra sporter. Detta kräver således många olika egenskaper hos en konstsimmare. Taktkänsla likt en dansare, explosiv som en sprint, lagkänsla och akrobatik som hos cheerleading, uthållighet som en löpare och simkunnighet likt en simmare. Konstsim handlar om att kunna utföra rörelser med sin kropp i vattnet, både med huvudet över och under vattnet, med hjälp av skovling och kroppskontroll.

Åldersklasser

  • 12 år och yngre (även kallat C-klass i Sverige)
  • 13-15 år (även kallat B-klass i Sverige)
  • Junior (15-19 år)
  • Senior (+15 år)
  • Master (+25 år)

Som konstsimmare i Sverige kan man även tävla i Öppen C-klass. Detta innebär att man tävlar i 12 år och yngre kategorin, när man är äldre än 12 år. Öppen C-klass är en mycket bra tävlingsingång för aktiva som börjar tävla efter 12 års ålder.

 

 

Tävlingsgrenar

Inom konstsim tävlar man inom två moment; figurer/tekniskaprogram och musikprogram:

Figurer: Konstsimmaren utför bestämda figurer (innehållande grundpositioner och övergångar) från FINA framför en domarpanel, som ger poäng mellan 0-10. Alla åldersklasser har olika figurer med olika svårighetsgrader, där C-figurer är enklare än B-figurer.
Tekniska program: När konstsimmaren är 15 år och därmed övergått från B-klass till Junior ersätts figurer med tekniska program. Där ska konstsimmaren utföra bestämda element (likt figurer) i en följsam ordning till musik vars koreografi utöver dessa element är frivillig. 

Fria musikprogram: En serie rörelser utförs till musik, liknande en dansare. Musikprogramen är mellan 2 - 4 min och bedöms av en domarpanel som ger poäng inom utförandeartistiskt och svårighet. I denna gren kan man tävla i solo (1), par (2), lag (8) eller kombinationslag (10).

 

Fun facts om konstsim

  • För att hålla frisyren under hela musikprogramet används gelatin.
  • Undervattenshögtalare används så att konstimmarna ska kunna hålla takten även när de är under vattnet.
  • En stor del av ett musikprogram genomförs utan andning. Det har jämförts med att springa ett 400 meters lopp utan att andas eller ett 1500m lopp med ytterst begränsad möjlighet till syre. 
  • Konstsim är en OS-gren, dock enbart för kvinnor.
 
Våra Sponsorer
Sociala medier Simning
Sociala medier Konstsim
Stöd Järfälla Simsällskap