Anmälan till våra kurser - Skapa konto här!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Järfälla Simsällskap

Vad är konstsim?

Som att springa 1500 meter, men tillbringa större delen av din prestation upp och ner i vatten – utan möjlighet att andas. Och samtidigt inte få visa ett spår av din trötthet eller smärta från mjölk­syran. Så känns kroppen under ett konstsimprogram, den oslagbara kombinationen av simning, dans och gymnastik.

 

Konstsim är en rolig och varierad sport där man förutom kondition och styrka även tränar vattenvana, flexibilitet och uthållighet. Att utöva konstsim i en förening skapar stark laganda och ett socialt nätverk. Som tävlingsidrottare får du prova på både individuella insatser och lagprestationer.

 

Vem kan träna och tävla i konstsim?

Konstsim är en sport för alla! Sporten kan tränas som barn, ungdom och vuxen. Tävlingsklasserna som finns är:

  • Öppen C-klass (alla åldrar, riktar sig till 12 år och yngre)
  • B-klass (13-15 år)
  • Junior (15-19 år)
  • Senior (+15 år)
  • Master (+20 år)

Konstsim är en lagidrott och en individuell idrott!

Inom konstsim tävlar man både tillsammans och ensam, det är alltså både en lagidrott och en individuell idrott. I C-klass och B-klass tävlar man i Figurer och Fria musikprogram. Är man istället Junior- Senior eller Masterskonstsimmare tävlar man i Tekniska musikprogram och/eller Fria musikprogram. I musikprogrammen kan man tävla i akrobatiskt lag (8-10 st), lag (8 st), par och solo där programmen är mellan 2-3.5 min långa.

 

Konstsim är en bedöminngssport!

När man tävlar i konstsim sker bedömning genom domare och tekniska kontrollanter. Bedömningen har på senare år tagit efter det bedömningssystem som används inom konståkning och syftar till att vara så objektiv som möjligt. I Figurer och Tekniska musikprogram utförs bestämda rörelser som domare och tekniska kontrollanter bedömer. Utöver det bedömer domare utförandet och artisteriet i musikprogrammet. De tekniska kontrollanterna tittar istället på svårigheten och synkronisering i programmet.

 

Visste du detta om konstsim?

  • För att hålla frisyren uppe under hela musikprogramet används gelatin.
  • Konstsimmare hör musiken under vattnet precis som musiken hörs över vattnet, vilket är möjligt med undervattenshögtalare.
  • En stor del av musikprogram genomförs under vattnet. Det har jämförts med att springa ett 400 meters lopp utan att andas!
  • Konstsim är en del av Olympiska Spelen sedan 1984.
  • Vid OS 2024 är första gången män tillåts tävla på OS. År 2015 var första gången män tillåts tävla på internationella mästerskap.
 
 
Våra Sponsorer
Sociala medier Simning
Sociala medier Konstsim
Stöd Järfälla Simsällskap